Eredetiségvizsgálat költségei, menete és gyakran elhangzó kérdések

REDA-TOP AUTÓ Kft.

Telephely: Budapest XV.ker Alkotmány utca 41.
(M3-as bevezető szakaszon)
Térkép
Webcím: www.gepjarmuatiras.net
Nyitva tartás: H-P: 9-17, SZ: 9-12
Email: ugyintezes@gepjarmuatiras.net
Telefon: 0620-9-248-247, 0670-742-3251

Immáron 15 éve foglalkozunk eredetiségvizsgálattal, átírással, biztosításkötéssel, illetve gépjárművekkel kapcsolatos hatósági ügyintézéssel és sokszor azzal szembesülünk, hogy rengeteg kérdés felmerül a vonatkozó hatósági eljárásokkal kapcsolatban. Így tehát szeretnénk a leggyakrabban elhangzó kérdésekkel kapcsoltban segítséget nyújtani. (Az itt leírtak csupán útmutatóként szolgálnak, ajánljuk, hogy pontosabb naprakész információkért tekintsék meg a vonatkozó jogszabályokat)

Eredetiségvizsgálattal kapcsolatos gyakran elhangzó kérdések:

Mire jó az eredetiségvizsgálat?

Összefoglalva az eredetiségvizsgálat az önök érdekét szolgáló vizsgálat, mely során a szakemberek összevetik az adott gépjármű azonosítóit, a hatósági nyilvántartásban szereplő azonosítókkal, valamint a gépjármű forgalmi engedélyében szereplő adatokkal, így eldöntve az autó eredetiségének tényét.

Meddig tart a vizsgálat Budapesten?

Munkatársaink általában a budapesti telephelyre érkezéstől számítva 25 percen belül elvégzik az eredetiségvizsgálatot, az azonosító számok hozzáférhetőségétől, illetve láthatóságától függően és természetesen amennyiben az eredetiség igazolható.

Mikor nem kell eredetvizsga?

Eredetvizsgára nincs szükség ha:

- A gépjárművet örökölte, vagy egyenesági rokonnak ajándékozta
- A gépjármű céges jogutód vagyonszerzését képezi
- A jármű közös tulajdonlásának megszűnésére és egyéni tulajdonba való átvezetésére kerül sor
- Lízing vagy hitel szerződés teljesülésével jog tulajdonlás megszerzésére kerül sor, üzembentartó személyének megváltozása nélkül
- Ha a gépjármű autó kereskedő tulajdonát képezi, értékesítés céljából
- A jármű muzeális vagy 4 kerekű segédmotoros kerékpár első magyarországi forgalomba helyezésére kerül sor

Van-e vagy lesz-e még mobil eredetiségvizsgálat?

A mobil eredetiségvizsgálat eltörlésre került 2010.04.01 a vizsgák ellenőrizhetetlensége miatt. A jogszabály értelmében minden vizsgát cégkönyvben megnevezett telephelyen kell megvalósítani, annak érdekében, hogy a vizsgálat érvényes és hiteles legyen, ezzel csökkentve a hamisítások esélyét. Várhatóan mobil eredetiségvizsgálat nem lesz a jövőben sem, bár erről semmilyen információ nem került napvilágra.

Mi történik sikertelen vizsgálat esetén?

Sikertelen eredetiségvizsgálat esetén az új tulajdonosnak nem lesz lehetősége névre íratni a gépjárművet, azaz nem fogja tudni birtokba venni a járművet. Tanácsolt az adás-vételi szerződésben meghatározni, hogy az adás-vétel feltétele a sikeres vizsga. Ez esetben az eladót terhelik a felmerülő költségek.

Mit néznek az eredetvizsga során?

A vizsgálat során a jármű papírjain illetve az állami adatbázisban szereplő adatokat hasonlítják össze a valós (autón) található adatokkal. Ellenőrzik a gépjármű különböző pontjain, különböző technikával elhelyezett azonosítókat, amelyet az autó gyártása után az első tulajdonos szintén az eredetvizsgán bejegyeztetett nyilvántartásunkba. Tehát, ha bármilyen átalakítást végeztek a járművön azt az eredetvizsgáló észleli, és jelenti a hatóságnak. Az eredetiségvizsgálathoz hozzátartozik továbbá az autó színének, motorszámának, szélvédő számának, alvázszámának... ellenőrzése illetve dokumentálása is.

Ki végezheti?

Eredetiségvizsgálatot csak a kormányhivatal által igazolt, képzett és vizsgáztatott vizsgáló és adminisztrátor szakemberek végezhetik.

Üzembentartóként is kell?

Amennyiben üzembentartói szerződéssel használja a gépjárművet és a tulajdonjogban nem történt változás abban az esetben az üzembentartónak nem kell eredetiségvizsgálatra vinni a gépjárművet.

Számít, hogy kihez megyek?

A vizsgálat fázisait minden szakembernek egyöntetűen be kell tartania, hiszen ezzel szemben jogi követelményeknek kell eleget tenni. Ugyanakkor a tapasztaltabb szakemberek több modellel találkoztak, pontosan tudják hol találhatóak az azonosító számok az adott modellen, így gyorsabban hatékonyabban és pontosabban elvégezhetik az eredetiségvizsgálatot.

Budapesten ugyanannyi a vizsgálat ára mint vidéken?

Az eredetiségvizsgálat ára államilag megszabott hatósági díj, így hát a vizsgálat ugyanannyiba kerül Budapesten is mint vidéken.

Kinek kell fizetnie az eredetvizsgáért?

Jogszabályban nincs meghatározva, hogy az eladó vagy a vevő fizet az eredetiségvizsgálatért, megállapodás kérdése, érdemes az adás-vételi szerződésben erről megegyezni. Általában a vevő kényszerül a díj megfizetésére amelyet csekken a hatóságoknak kell kifizetni.

Milyen gyorsan tudok időpontot kapni Budapesten?

Cégünknél általában még aznap tudunk időpontot adni, amennyiben délelőtt foglalnak időpontot, forgalmas időszakban legkésőbb másnap szoktunk tudni helyet biztosítani és az eredetiségvizsgálatot 20-25 percen belül az átírást, biztosítást pedig aznap elvégezzük. Tehát a dokumentumokat másnap kézhez is veheti telephelyünkön.

Megéri-e a gépjármű átírással egybekötött eredetiségvizsgálat szolgáltatás?

Az átírás sok kellemetlenséggel jár, sorba kell állni a hivatalban, figyelembe kell venni az ügyfélfogadás rendjét, papírmunkával is jár. Amennyiben nem biztos a procedúrában vagy még nem íratott át autót esetleg elfoglalt, abban az esetben célszerű ügyintézési díj fejében az összes hivatalos teendőt egy helyen elvégeztetni. Cégünk gyakran jóval gyorsabban el tudja intézni a vonatkozó hatósági eljárásokat mint egy magánszemély.

Általunk végzett eredetiségvizsgálat hatósági díjai:

Személygépkocsira
Személygépkocsi kis kategória (1400 ccm-ig) és elektromos autó 17 000 Ft
Személygépkocsi közepes kategória (1401-2000 ccm között) 18 500 Ft
Személygépkocsi nagy kategória (2000 ccm felett) 20 000 Ft
Motorkerékpárra
Motorkerékpár kis kategória (500 ccm-ig) 15 500 Ft
Motorkerékpár nagy kategória (500 ccm felett) 17 000 Ft
Quad 14 000 Ft
Tehergépkocsira
Tehergépkocsi kis kategória (3,5 t össztömegig) 20 000 Ft
Utánfutóra
Utánfutó (könnyű pótkocsi, lakókocsi 750 kg-ig) 16 000 Ft
Utánfutó (nehéz pótkocsi, lakókocsi 750-3500 kg) 17 500 Ft
Utánfutó (különleges felépítménnyel) 19 000 Ft